Haarlem, 16 oktober 2020
Het begon in 2019 als het idee om mijn eigen website van een aantal audio-fragmenten te voorzien. Om de bezoeker op een auditieve manier kennis te laten maken met mij als persoon én een inkijkje te bieden in mijn werkwijze. In de edit begon het ineens de vorm aan te nemen van een serie gesprekken aan tafel. En het eindigde als een podcast: ‘Koffie met Jacklin’. De eerste serie van 3 gesprekken is gereed en gaat nu live. De vervolg serie - waarin we terugblikken op de afgelopen periode - is nu in de maak en volgt later. En dan? Nou misschien dus van alles. Of misschien wel helemaal niets meer... Want dit is een podcast die eigenlijk helemaal geen podcast was of hoeft te zijn ;)
In dit artikel vertel ik je meer over de totstandkoming van de gesprekken.
En over hoe ik dit persoonlijk heb ervaren.
En over mijn visie op de thema’s die aan bod komen.
Het gaat over (betere) gesprekken voeren.
Door het te doen.
En over (zelf) betere keuzes maken in je (werk)leven.
Waarom ik geloof dat dat belangrijk is? We hebben er allemaal dagelijks mee te maken!
Voor de scrollers onder ons
In dit artikel komt het volgende aan bod.
Zo ongeveer ook in deze volgorde:
- Ik neem je mee in mijn wereld
- Het digitale contact vergroot onze wereld én verkleint een ontwikkeling
- Hoe ga je om met alles wat dagelijks op je af komt?
- Het belang van betere gesprekken voeren & leren om zelf betere keuzes te maken
- En het gewoon ook maar gaan DOEN! Als experiment, om het te ervaren
- Precies wat ik zelf dus ook deed door deze podcast te maken
- Hoe je de podcast kan beluisteren. En waar het in de volgende serie afleveringen over gaat.
Nou helemaal podcast-notes-style. Hier dus, met deze opsomming, dit hele artikel voor je samengevat :) Dan ben je weer bij! En mag je zelf beslissen of je nu nog verder gaat scrollen om er meer over te lezen.
Stay tuned, stay safe, stay connected!
Ik neem je mee in mijn wereld, die ook jouw wereld is
Mijn werk gaat over bedrijven die communiceren; met de buitenwereld (externe communicatie) en met zichzelf (de interne organisatie). En over individuen die communiceren; met de buitenwereld (ieders werk- en privérelaties) en met zichzelf (je eigen gedrag, gedachtenpatronen en gewoontes). Dat zijn dus dingen die we allemaal herkennen omdat we werken bij of met bedrijven. En omdat we allemaal ook een persoon zijn, met een eigen (werk)leven.
"Door in gesprek te gaan over wat er in mijn wereld speelt, hebben we het dus automatisch ook over jouw wereld."
Daarnaast heb ik een persoonlijke fascinatie voor menselijk gedrag en ben nieuwsgierig naar gedachtes en ideeën van anderen. Het delen van dagelijkse ervaringen met anderen, zonder dat dit altijd een specifiek doel heeft, is telkens een nieuwe beleving. Wanneer ik iets daarvan vervolgens - op een creatieve of meer procesmatige manier - kan vertalen naar iets nieuws, maakt dat dus mijn werk(dag). Daardoor dient het voor een ander of een hele organisatie een wenselijk doel.
Mijn wereld bestaat uit al deze dingen, die ook op een bepaalde manier onderdeel van jouw wereld zijn.
Iets met gedachten, gedrag, gevoelens en gewoontes... En niet altijd specifiek in die volgorde ;)
Het digitale contact vergroot op een bepaalde manier onze wereld en de mogelijkheden om met anderen in contact te zijn. Of (online) samen te werken. Het biedt ons meer opties dan we ooit voor mogelijk hielden om ons werk op andere manieren in te vullen of uit te voeren.
"De beschikbare informatie online verbreed onze kennis en blik. Het ontsluit de ingang tot andere ervaringen en geeft daar een inkijk in."
Tegelijkertijd kan de hoeveelheid informatie, samen met alle meningen of ervaringen van anderen, ons soms overspoelen. Het is – vaak ook onbewust - van invloed op je gedachten, gedrag en gevoelens. Hoe bepaal je nou eigenlijk de waarde van wat je ziet? Wat op het eerste oog ‘kennis’ lijkt, blijkt soms niet meer dan ‘informatie’: communicatie die, nader bekeken, aan de oppervlakte blijft en daarmee onvolledig is of niet het hele verhaal vertelt. Het is aan ons zelf om telkens een digitaal bericht van een ander ook met aandacht te bevragen.
Dit maakt o.a. dat het belangrijk is om een balans te vinden voor jezelf. Tussen wat je (wanneer) op je scherm wilt zien en waarvoor je je (soms) ook even wat meer moet afschermen. Om er wellicht op een later moment dan even zorgvuldig bij stil te staan.
Omgaan met de dagelijkse berichtgeving is een uitdaging geworden.
Dan hebben we het eigenlijk alleen nog maar over de verwerking van informatie. De afgelopen jaren heb ik veel individuen en organisaties geholpen om zowel hun werkwijze als werkstijl zo in te richten dat zij efficiënter en effectiever om kunnen gaan met hun informatie- en taakverwerking. Dat doe ik nog steeds met veel plezier!
En ik vind het minstens zo belangrijk om te kijken naar hoe je vervolgens:
- Zelf betere keuzes gaat maken
- in je werk en leven, doordat je (weer) grip krijgt op je werk en je overzicht hebt over alle informatie.
- Betere gesprekken gaat voeren
met jezelf en je buitenwereld, doordat er ruimte ontstaat om meer met aandacht te communiceren en je daardoor anders gaat kijken, denken en handelen.
Ontwikkeling gebeurt door het daadwerkelijk te DOEN!
Het is mijn ervaring dat het digitale met nog een andere uitdaging komt: het verkleint regelmatig de kansen en ruimte voor de ontwikkeling van een aantal belangrijke persoonlijke vaardigheden. Die hebben te maken met: contact, verbinding en goede keuzes maken voor jezelf. Hoe werken we aan die ontwikkeling wanneer we grotendeels online communiceren en daardoor steeds meer ‘uit’ het echte - fysieke - contact gaan?
Het is IN het daadwerkelijke contact waar we onze relaties en soft skills ontwikkelen. Daarom is het zinvol en noodzakelijk om fysiek met elkaar in gesprek te zijn.
Met of zonder instructie: Het experiment aangaan blijkt in veel gevallen het meest effectief.
In het delen ga je pas echt ervaren (voelen) wat iets eigenlijk (voor jou en de ander) is. Juist omdat het uitspreken in een fysiek gesprek voor een andere - en belangrijke - beweging zorgt in je eigen beleving en ontwikkeling. Het is de voeding van creativiteit. Anders dan wanneer je ideeën, gebeurtenissen of wensen alleen maar in je eigen gedachten houdt. Soms zelfs zo lang dat er niet-helpende gedachtes of patronen door kunnen ontstaan. Het horen van een andere mening, of een gedeelde ervaring kan zomaar voor nieuwe inzichten zorgen.
Het belang van gesprekken voeren met elkaar
Door op een onderzoekende manier een gesprek te voeren kan niet alleen je eigen mind, maar ook die van een ander gaan bewegen. Een beleving zorgt voor beweging van dat wat ogenschijnlijk ‘vast’ lijkt te staan en daardoor ontstaat dan weer iets ‘nieuws’. Zo ontwikkelen we niet alleen onze soft skills, maar versterken en verdiepen ook onze persoonlijke en professionele relaties en verbetert het de kwaliteit van – en het plezier in - ons werk!
"Je gedachten en gedrag zijn van invloed op waar je nu staat. Hoe je naar jezelf, je werk en de wereld kijkt. En hoe je vervolgens handelt. Wat zou er gebeuren als je je mind in beweging brengt?"
In mijn werk als Communicatiemanager zie ik hoe het voeren van het echte gesprek zorgt voor kwalitatieve content, waardevolle kennisdeling en (nieuwe) duurzame samenwerkingen. En in mijn werk als HR-adviseur en Coach zie ik hoe teams en organisaties ontwikkelen door open gesprekken te hebben en door samen te bouwen aan een gezonde en stevige interne organisatie waarin zij met veel plezier en energie samenwerken. Ook nu een fysieke ontmoeting niet altijd mogelijk is.
En misschien dat het je helpt, en het zomaar een gesprek dus opnieuw leuker en mooier kan maken, als je weet dat we elkaar uiteindelijk nooit echt kunnen begrijpen. Of als je je in elk geval af en toe even beseft dat dat dus ook niet nodig is. En je evengoed dan toch een waardevolle verbinding kan laten ontstaan en ideeën kan realiseren.
Deze podcast: practice what you preach
Mijn missie: Mensen helpen om betere gesprekken te voeren met zichzelf en de wereld. Hoe dan? Door dus een gesprek te voeren. En daarbij telkens te kijken naar: ‘Wat zegt dit nou?’. Om vervolgens ook (nu of een volgende keer) de juiste keuzes te kunnen maken voor een persoonlijke situatie of organisatie.
Ook bij mij bleek het zo dat wanneer ik mijn gesprekken opnam, ik ook meteen een gesprek met de buitenwereld ben gaan voeren. En daarmee bracht ik mijn werk en missie om betere gesprekken te voeren met jezelf en anderen, meteen in de praktijk!
Ik kreeg bij de eerste Insta-story over de podcast direct een hoop enthousiaste reacties: wanneer komen de volgende afleveringen, welke gesprekken ga je nog meer voeren, wat is het format eigenlijk? Wat zijn de thema´s? Grappig als je weet dat deze opnames ergens in 2019 voor mij begonnen als persoonlijke hobby, die ik tegelijkertijd wilde en kon gaan inzetten voor mijn eigen communicatie. Meer een experiment. Zie het als een persoonlijk communicatieproject. Nooit bedoeld om écht een podcast te beginnen."
Nieuwe ervaringen
Van alle dingen die ik in mijn werk voor en met anderen doe, deed ik nu zelf ineens iets ‘anders’ en plein public. Het gaf mij nieuwe inzichten. Door de vragen die mij werden gesteld en het gesprek over de dingen die ik zei. Ineens scheen er een ander licht over al deze dingen, buiten mijn eigen gedachten. Doordat ik er op werd bevraagd. Ook werkte het weer verfrissend, omdat het ergens precies dat is wat ik voor en met mijn klanten doe. Ik had nu zelf weer even de ervaring van hoe dit soms voor hen kan voelen.
"Je communicatie in een vorm gieten en dit vervolgens publiek delen, kan je een trots gevoel geven en kan tegelijkertijd ook net zoveel weer even heel spannend zijn."
Genoeg voer dus voor een nieuw gesprek ;)
De volgende serie gesprekken
In de komende maanden nemen we een nieuwe serie gesprekken op, waarin we terugkijken op de afgelopen periode en:
- Het gesprek dat ik met mijzelf heb gevoerd
- De kennismakingsgesprekken zijn namelijk in de herfst van 2019 al opgenomen. Waarom heeft het die tijd geduurd? Hoe was het om deze persoonlijke gesprekken een jaar later daadwerkelijk in een vorm te zetten? En wat gebeurde er allemaal in de tussentijd?
- En het gesprek in en met de wereld
De realiteit waarin we nu allemaal leven. Wat is er allemaal gebeurd (rondom Covid), thuiswerken en hoe is dat van invloed op onszelf, ons werk? Hoe kijken we daar naar? Hoe ervaren we het? En wat is – gezien vanaf waar we nu staan - belangrijk voor de komende tijd?
Ik ben erg benieuwd hoe jij deze tijd ervaren hebt en welke gesprekken jij voert met jezelf en anderen in deze tijd. Wil je er iets over met me delen of heb je een vraag (of suggestie voor de volgende opnames) stuur dan een berichtje naar: mail@metjacklin.nl.
Productie credits
De podcast is tot stand gekomen door: de niet vooraf geplande creatieve samenwerking tussen Elianne Meijer en Jacklin Goverde voor wat betreft het audiogesprek en de productie. De designs en stijlontwikkeling zijn van de hand van Sim Kaart mét Jacklin. Met een perfectionistische regie op elk detail van hoe dit vervolgens in de vorm is gezet door ‘is al geregeld!’ ;) En dus uiteindelijk een creatief project van de hand en naar het hart van Jacklin. Maar nooit zonder een aantal mensen om me heen die me telkens weer inspireren en motiveren om het te doen! Waaronder de gesprekken en de samenwerking met het team van Thermieq en specifiek Mirjam Lamark (een naam die je ook in de podcast vaker terug hoort komen). Joey Buddenberg en De Audiofabrique voor het zorgen van de live-gang en bij het ondersteunen in de technische kant.