Vroeger dacht ik dat er een moment zou zijn waarop je allerlei antwoorden kent. Nu ervaar ik hoe er allerlei momenten zijn, waarin iedereen een eigen antwoord (her)kent.
Het is intensief om écht - in de diepte - dingen door te werken. Ons brein doet het goed op definities, dingen verklaren. Het is daarom dat we het prettig vinden wanneer we complexe situaties terug kunnen brengen tot simpele verklaringen.
We laten dingen niet snel los. Totdat we in staat zijn om het terug te brengen naar een verklaring.
Maar vaak gaan dingen juist veel verder terug. Ver achter (of voor, net hoe je het bekijkt) die verklaring ligt namelijk ook nog informatie, die je niet hebt. Ik zeg altijd die je nog niet hebt. Maar die je eigenlijk wel zou moeten hebben om écht tot de kern te komen.
Dat wat onbewust is kunnen we niet goed begrijpen. Het zijn dingen die gebeuren in je dag en gedrag. Die te maken hebben met de delen van jezelf die je (nog) niet herkent bij jezelf als delen van jezelf. Terwijl je er wel op reageert in de buitenwereld. Dat zijn de dingen waar je mooi mee kan werken in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Maar waar je alleen maar stap voor stap (vaak over tijd) en in gesprek met jezelf, maar vooral in gesprek met een ander, achter kan komen. Kan ont-dekken.
Als je vast zit dan vind je de echte antwoorden niet meer zozeer in grote lijnen of de dingen aan de oppervlakte. Maar wel in allerlei details, die je kan observeren en kan analyseren. Om er vervolgens iets mee te kunnen gaan DOEN!
Waarom moeten we door allerlei intepretatie van momenten en dingen, om ergens achter te komen?
Omdat het niet gelimiteerd is door het rationele of door dat wat iemand je kan vertellen. Maar het zit juist in de dingen die je niet altijd zomaar even in woorden uit kan drukken. Het gaat over wat er onder de oppervlakte gebeurt. Dat is voor iedereen anders, dat kan niet 'even snel efficiënt' of in een rechte lijn. Het kost zijn tijd en het moet een heel proces door.
Als je iets wilt veranderen, dan zal je daar iets voor moeten doen. Voorbij de quick-fixes. Het 'slechte' nieuws is: Het zorgvuldig ontdekken kost veel tijd en energie en is niet zo goed in een (tijds)pad te vangen. "You cannot speed up the cooking process."
Het 'goede' nieuws is: het is een van de beste dingen om je tijd aan te besteden. (als je het mij vraagt) Hernieuwen blijkt in veel gevallen namelijk toch wel beter en meer wenselijk dan tijdelijk repareren. Omdat je dan later mogelijk weer tegen hetzelfde aanloopt. In een net iets andere vorm. Maar toch... Behalve in het geval van een lekke band, dan is een quick-fix erg welkom om even goed thuis te komen ;)
Vroeger dacht ik dat er een moment zou zijn waarop je allerlei antwoorden kent. Nu ervaar ik hoe er allerlei momenten zijn, waarin iedereen een eigen antwoord (her)kent.
- Jacklin -

NOTE VAN DE AUTEUR De aanleiding voor mij om dit blogartikel te schrijven: Afgelopen maand heb ik de leergang Analytische Psychologie (fundering I+II) succesvol afgerond bij de Coaching Academy International. Dit vormt een stevige basis voor het toepassen van de analytische psychologie in de praktijk.Tijdens deze opleiding heb ik de theorie niet alleen bestudeerd, maar ook steeds - tussen de lesdagen door - geïllustreerd en doorgewerkt aan de hand van mijn eigen ervaringen. Dit maakt dat de studie niet alleen cognitief is, maar dat ik ook geleerd heb aan en in de beleving van de stof en de daadwerkelijke ervaring daarvan op persoonlijk en professioneel vlak.
Wat het praktisch gezien nu inhoudt?
Zij zeggen erover: De analytische psychologie vormt niet alleen het fundament van de therapie-vorm die erbij hoort (analytische therapie), maar kan ook van groot belang zijn voor andere vormen van het begeleiden van mensen en van het begeleiden en adviseren van organisaties. Deze psychologie hangt namelijk nauw samen met een visie op de wijze waarop mensen zich ontwikkelen en hoe zij omgaan met zichzelf, met de ander en met wat zich zoal in een leven voordoet.
Ik schreef erover:Waar (her)ken jij het misschien van? Het werk en de theorie van Carl Jung over o.a.; persona, ego, zelf, bewustzijn, binnenwereld/buitenwereld, het onbewuste, schaduw, individuatie. Maar ook de relatie tussen lichaam en geest. Feminiene en masculiene energie. En ‘archetypen’ die regelmatig terug te vinden zijn in marketing, communicatie en reclame. Ook kom je de typologie in de praktijk tegen als de basis waar diverse persoonlijkheidstesten van zijn afgeleid (o.a. MBTI).).
Nou het is nogal wat. En ik ben er ontzettend blij mee dat ik dit weer in mijn rugzak mee kan nemen. En dat het de toolkit voor mijn werk met individuen en organisaties weer heeft verrijkt!
COMMUNICATIE | ORGANISATIE | COACHING mét Jacklin
Wil je meer weten over hoe ik (samen)werk met en voor organisaties? Of heb je als particulier interesse in de mogelijkheden voor het volgen van een workshop of een kennismakingsgesprek voor individuele coaching? Stuur me dan even een bericht: mail@metjacklin.nl