Veranderen

Als je iets wil veranderen, dan is dat vaak zo’n gedoe!

7 december 2018

Alles wat je wilt veranderen, zorgt voor gedoe. Voordat je het weet ben je dan dat ‘gedoe’ weer aan het managen en vraag je jezelf echt af: ‘Waarom vond ik dit ook alweer zo’n goed idee?”

Veranderen? Nee, alleen het proberen al… Vaak kost het meer energie en moeite dan wanneer je gewoon ‘hetzelfde als altijd’ blijft doen. En zo eindigen we regelmatig weer precies waar we altijd al zijn. En loopt het precies zo hoe het altijd loopt. Nou ja, bijna altijd dan 😉

Cliché: Alles wat je aandacht geeft groeit!

Zo ook je focus op dingen die niet goed zijn. Gedachtes over dat het sowieso allemaal ‘anders had moeten zijn’ of ‘dat het nu toch echt zou moeten gaan veranderen hoor.’ Kortom: veel negativiteit en gedoe, terwijl dat nou juist was wat je kwijt wilde. Even terug naar het begin… Het begon namelijk met een gevoel van ‘JA, ik ga het anders doen!’

Goed nieuws: Jij kan er niets aan doen als het niet meteen lukt.

Een gedeelte van onze hersenen is ervoor gemaakt om dingen altijd hetzelfde te doen. Zo functioneren we ‘vanzelf’ en kosten alle dagelijkse handelingen ons weinig energie: we doen de dingen van nature ‘op de automatische piloot’. Elke verandering verstoort het automatisch handelen, daarom bestaat er een natuurlijke weerstand tegen verandering.

Neem bijvoorbeeld de kopjes in je keukenkastje en zet ze op een andere plek. Je zal zien dat je mis grijpt, omdat je ze zoekt op de oude plek. Je moet jezelf er dus telkens aan herinneren dat je ze hebt verzet. Het kost je moeite om te wennen aan de verandering.

En daar is het dan: vermijding, weerstand, projectie, ontkenning, alles >> AAN!

In veel gevallen willen we iets veranderen omdat het niet prettig meer voelt, het belemmerend is voor nieuwe dingen, het niet meer brengt wat het je eerder nog wel bracht, of je echt een andere richting in moet (of wilt) slaan. Wanneer het een idee of wens is en niet direct een noodzaak, zal je hoofd alle trucjes inzetten om niet te hoeven veranderen, zoals:

  • “Daar praten we gewoon niet meer over of we doen alsof het niet zo is” Als ik er niet aan denk, dan is het er niet en hoef ik het ook niet te voelen.”
  • “Ik werd ook al boos op mijn collega, dus ik denk dat ik gewoon mijn dag niet heb.”
  • “Nee dit werkt juist prima voor me.”
  • “Straks als ik [ ] heb gedaan, dan heb ik er pas tijd voor.”
  • “Bij ons in de familie is niemand daar echt goed in.”
  • “Ik hoef geen hulp, ik doe dat zelf wel een keer, ik weet wel hoe ik dat gewoon kan doen.”
  • “Oh ja, maar ineens kwam er een project bij op het werk, dus toen kon ik er echt niet meer over beginnen.”
  • “Ik bedacht me ineens waarom ik het eigenlijk ook niet moet doen. Het is ook helemaal niet zo erg als ik gisteren zei.”
  • “Deze week stroomt m’n 4e chakra gewoon niet zo goed”.
  • “Het is nu gewoon even heel druk.”
  • Etc …

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk vind ik het een goed idee om vanuit een juiste flow te starten. Ik geloof zelfs in de invloed van de maan (maar misschien is dat een vrouwen-ding), het effect van de negatieve ionen na een wandeling aan zee (hands-up voor de wetenschap) én een beetje energie op je bewustzijn (Reiki is het nieuwe mediteren hoor).

Kortom: een beetje gunstig in de timing zitten + de juiste aandacht, helpt.

Maar uiteindelijk gaat het erom wat je doet als het veranderen – na een idee, een wens en ‘het begin’ – even niet meer vanzelf gaat. Als je eigenlijk alleen nog maar weerstand voelt en op wilt geven…

Ga je wegrennen of stilstaan?

Het vergt moed en kracht om de weerstand echt aan te kijken. Om bij jezelf te blijven. Om niets te doen en er middenin stil te blijven staan.

Blijf erbij.

Blijf staan.

Sta!

of

Ga!

Ren maar door.

Het haalt je vanzelf wel weer in.

 

Wat je ook doet, ben een beetje lief voor jezelf! Vervloek het even lekker hardop, praat erover en lach erom. Heb geduld. En als je daar niet onwijs goed in bent (net zoals ikzelf), heb dan op zijn minst vertrouwen. Verandering gebeurt. Vanzelf. Waneer alle manieren om het te vermijden zijn uitgewerkt.

 

Het verandert pas, als er ergens in jou iets écht is veranderd.

Veranderen is niet goed of fout, het gebeurt gewoon. Wanneer je dus iets gaat veranderen, dan is dat goed. Als je helemaal niets doet en alles laat zoals het is, dan is dat ook prima. In beide gevallen gaat het leven gewoon door. En voor diegene die niet willen wachten en die heel graag iets willen doen, schreef ik de volgende – en laatste – alinea. Deze kan je dus skippen als je het zo wel goed vindt en alles lekker wilt laten zijn.

Jij kan er iets aan doen om te zorgen dat het wél lukt.

Hoewel we weinig invloed hebben op hoe de dingen in het leven lopen, kunnen we een aantal zaken wel een beetje regisseren.

Je bent een mens, dus je kan kiezen.

Kies, om het anders te doen!

Je bent geen boom, je kan in een andere richting bewegen.

Kies, om het gewoon te doen!

Daag jezelf uit om stap voor stap je gewoontes te wijzigen. Kijk eens opnieuw, ga eens anders denken. Buig het om, beweeg mee. Geloof er in. Geloof in jezelf. Net zoals je dat doet in een ander.

 

Als je iets wil veranderen, dan zal je er wat voor moeten doen.

 

Makkelijk gezegd, soms zo onwijs moeilijk om te doen en toch zijn we er achteraf vaak blij om. Meestal zijn we zelfs trots op wat we in het verleden – helemaal zelf – hebben gedaan. Welk verhaal vertel jij wel eens aan anderen over jezelf? “Dat ik dat toen toch ineens echt anders ging doen” en de momenten van “Toen is mijn leven even helemaal veranderd”. Vaak zijn het dingen die voelen alsof ze je zijn overkomen of die ongewenst en plotseling zijn gebeurd. Hoe zou het zijn wanneer je stopt met wachten tot er iets gebeurt? Maar dat je er zelf voor kiest om het anders te doen. Omdat je dat nu graag wilt.

Ja maar, hoe dan?

Eigenlijk maakt het niet eens zoveel uit wat je gaat doen. Dat is nou net de grap. Als je maar gaat nadenken, bewegen, iets kleins veranderen… gewoon iets gaat doen. Soms gebeurt er al iets wanneer je het uitspreekt en je er af en toe gewoon eens over gaat praten. Je kan ook hier dus kiezen. Kies iets wat werkt voor jou. Kies iets. Het gaat om de richting. En dat je onderweg een beetje flexibel en weerbaar bent of iets sterker wordt, dat is misschien wel prettig ja. Maar dat zie je dan wel weer en dat kan je dus gewoon leren. Dat is het stuk van je hersenen wat vrij goed is in veranderen en gewoon met jou meebeweegt, groeit en verandert. Ook hier geldt: Alles wat je aandacht geeft, groeit!

En verder? Maak je niet te druk hoor. En denk er zeker niet te lang en te veel over na. Het leven loopt toch altijd weer helemaal anders 😉

Maar 1 ding… Ga nou niet lopen ‘proberen’ maar ga het gewoon DOEN!

Proberen is een experiment met onzekere uitkomst. Je verwacht er dus ‘niet echt’ iets van. Dit maakt de kans groter dat het ‘mislukt’. Onze verwachtingen hebben veel invloed op hoe we handelen. Dat is handig wanneer het buiten regent: je weet dan dat je nat kan worden (verwachting) en je neemt – om dat te voorkomen – een paraplu mee naar buiten (handelen) en daardoor blijf je droog (uitkomst).

Onze verwachtingen hebben (mede door de aangeleerde handeling die bij een verwachting hoort) dus invloed op wat er uiteindelijk echt gebeurt. Minder handig wanneer het gaat over de ‘verwachtingen’ bij jezelf en je continu op de achtergrond die negatieve overtuigingen hoort. Hierdoor ga je dus (soms zonder dat je het merkt) al verwachten dat het toch niet gaat lukken en daar ook naar handelen.

 

Je bent niet je gedachtes, die heb je.

 

We hebben allemaal – ja, iedereen. zonder uitzondering – onhandige of negatieve overtuigingen (en dus verwachtingen) die door de jaren heen in ons systeem zijn gaan zitten. Voor de een kan dit bijvoorbeeld zijn ‘omdat ik het toch niet kan’ en mogelijk voor een ander het bekende ‘dat is niets voor mij’ verhaal. Wat jouw verhaal ook is, dit wordt automatisch je verwachting wanneer je iets nieuws wilt gaan doen. En je zal er dan – vaak ongemerkt – naar gaan handelen, waardoor het – ‘zie je nou wel’ – niet lukt. Je negatieve overtuigingen zorgen er dus eigenlijk voor dat het mislukt. Je werkt het mislukken in de hand, want dat is bekend voor je. Het gaat automatisch. ‘Zo gaat het dus altijd’. En dan heb je ook nog eens het gevoel dat je er helemaal niets aan kon doen. Frustrerend en niet erg motiverend om door te gaan.

Misschien is het tijd om dat stukje van jezelf eens te bekijken. Kan je zien dat ‘jij’ de rode draad bent? Dat jij (of je gedachtes, de stemmen in je hoofd, je overtuigingen etc.) er altijd bij bent als er iets verandert of mislukt? Vraag jezelf eens af: Welke invloed heeft het op mijn gedrag, gedachtes of gewoontes? Kan ik de momenten herkennen en zou ik het dan anders kunnen doen?

Wanneer je je gedachtes bekijkt zonder er meteen iets van te moeten vinden of er direct iets mee te gaan doen, dan geeft dat je wat meer inzicht in wat er nou eigenlijk écht in je hoofd en je systeem gebeurt. Dat is prettig omdat je er dan iets aan kan doen, terwijl je er helemaal niets mee hoeft te doen.

Ga het maar gewoon doen.

Denk niet aan je gedachtes.

Zie je, wat er wél lukt?

Dat is heel wat anders dan proberen 🙂

Begin klein. Have fun. En als het dan – voor jouw gevoel – alsnog mislukt. Dan kan je het dus gewoon nog een keer, of weer helemaal anders gaan DOEN.

#verandering mét Jacklin

Ik heb de Focus Your Mind workshop bij Jacklin gevolgd. Het was een super interessante avond waarbij je stil staat bij de dingen die belangrijk zijn voor jou in het leven. Focus op wat écht belangrijk is. Het gaf meer inzicht in waar ik energie van krijg en wat soms onbewust energie vreet. Ik werd vervolgens uitgedaagd om te kijken naar welke keuzes ik maak in mijn werk en leven, en waarom. Jacklin stelt je soms dan net even die ene vraag meer, waardoor het werkt als een wake-up call. Fijn om te horen hoe/wat ik daar vervolgens mee kan doen. Ik ging naar huis met meer inzicht en praktische tips om de komende tijd te reflecteren en iets mee te gaan doen.

Severine Verhallen

Real Estate & Facilities Manager