Uitdagen

De week is halfvol | optimisme kan je leren!

24 november 2011

Aan het begin van de week zat ik aan tafel om de marketing zaken voor de komende periode te bespreken. Om het helder te krijgen even van gedachten wisselen, zoals we dat ook wel ‘brainstormen’ noemen. Binnen 10 minuten waren vele onderwerpen de revue gepasseerd en gingen we van de training zelfvertrouwen, naar de nieuwe online module, naar iets heeeel anders wat ik online voorbij zag komen en naar iets wat iemand vertelde. Binnen no-time waren we enthousiast over ‘iets met van die hekjes’ (de welbekende hashtags) op Twitter. #deweekishalfvol zal uit mijn vingers komen en hierbij vertel ik jullie graag waar deze voor staat.

(zelf) Bevooroordeling

Hoe je ergens tegen aan kijkt staat indirect in verband met hoe jij gaat handelen. Je kunt nu denken: Nee bij mij niet hoor! Dat is nog niet eens zo’n vreemde reactie, als je weet dat uit onderzoek blijkt (Self-serving bias) dat de meeste mensen denken dat zij minder dan anderen, vatbaar zijn voor psychologische vertekeningen, blinde vlekken etc. Maar toch heb je het dan mis. Situaties waar je in hebt gezeten, standaarden die je (vroeger) zijn meegegeven en alles wat elke dag op je pad komt sla je op in je hoofd. Bij elke soortgelijke situatie reageer je op basis hiervan, bijv: uit bescherming (omdat je je niet weer zo wil voelen als toen) of uit onzekerheid (ik kan dat toch niet) etc. In onze begeleidingen en trainingen hebben wij hier veel mee te maken. Fijn om te weten waar dit vandaan komt, want als je iets inziet kun je het aanpakken.

Vooruit 🙂

Omdat het geen zin heeft om telkens terug te gaan naar wat is geweest, richten wij ons liever op wat NU is en wat KOMEN GAAT. Want dat is het leven. Jouw leven. En een gedeelte daarvan heb je zelf in de hand. Een gezonde dosis optimisme kan je erg helpen hierin. Ikzelf ben hier erg enthousiast over omdat er – zonder dat je het soms beseft – al veel optimisme in je leven aanwezig is. Van een afstand naar je leven kijken, een filmpje, een voorbeeld uit de psychologie of een verhaal van iemand anders, helpt je soms om dit even in te zien. Dus dat is iets goeds om te delen!

Positieve beïnvloeding

Optimisme is aan te leren. Zeg het tegen jezelf. Bekijk het van de andere kant. Zeg het als het goed is. Geniet van kleine dingen. Je kunt niet alles regelen. Geniet van onverwachte dingen. Ervaar het juj!-gevoel. Iets wat goed is, hoeft niet altijd beter. Kijk om je heen. Geef wat je wil ontvangen.

Ideeën vragen om actie…en bij het typen van deze zin ben ik er: ACTIE!

#deweekishalfvol

Tijdens de vergadering is dit idee besproken, terwijl het niet op de agenda stond. Afgelopen woensdag ging mijn #deweekishalfvol Tweet de lucht in en vrijdag wacht ons de eerste #vrijdagmiddaglach.

De marketingzaken voor de komende periode? Vandaar dus het ‘stormen’ in het woord brainstormen. Uhm tja, wat ik ging doen is half af. Dus daarmee in de ‘afrondende fase’. De helft van iets? Dat is altijd nog meer dan dat je niets had gehad. Bijna tijd? Dus nog tijd om te benutten. Enne… ik plan wel even een nieuwe afspraak in. Geen probleem, want mijn week is toch nog halfvol 😉