Uitdagen

Geluk, plezier en tevredenheid. Wat is nou eigenlijk (voor jou) het verschil?

21 mei 2022

Je ziet vaak veel van de buitenkant in dit moment. Maar hebt geen idee wat zich allemaal afspeelt van binnen. Of wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Welk pad iemand is gegaan. Welke keuzes iemand in het dagelijks leven maakt, waardoor het ene er meer is en het andere minder.

Telkens wanneer je je met iemand vergelijkt, gaat het dus al mis. Want je bent niet gelijk. Ookal heb je een zelfde studie, functie of gedeelde ervaring beleefd. De dingen zijn niet hetzelfde. Jullie zijn niet hetzelfde. Ookal komen sommige ervaringen of visies toevallig overeen..

Tevredenheid zit in ‘willen wat je hebt’.

Dus niet: telkens toch nog iets anders willen of zoeken dan wat er is. Het gaat over NU. Niet als een lang gelukzalig leven. Maar verschillende momenten van tevredenheid ervaren. Niet groots en meeslepend (al mag dat natuurlijk soms ook zeker wel) Maar gewoon in je dagelijkse dingen. In de dag. Het is al een heel geschenk als je momenten ervaart dat het even goed is. Precies zoals het nu is. Gewoon, zoals het is..

En besef je: niemand voelt zich elke dag, de hele dag, goed. Verschillende gevoelens horen nou eenmaal bij het leven. Prettige en minder prettige gevoelens kunnen naast elkaar voorkomen. Dat is geen probleem, tenzij we daar een probleem van maken. Door continue bezig te zijn met wat ‘goed’ is en wat ‘niet goed’ is. Wat we willen. En wat weg zou moeten. Of er dus niet zou moeten zijn.

Tevredenheid zit ook in ‘krijgen wat je wilt’.

Dus: ergens voor gaan, je eigen richting volgen en het op jouw manier doen.Het gaat over zingeving. Telkens weer een andere stap zetten in jouw leven. Je eigen motivaties en nieuwsgierigheid volgen. Stukje bij beetje groeien door de jaren heen. Gewoon als mens, zonder dat je daar allerlei prestaties voor hoeft te behalen. Jezelf zijn. En temidden van alle mensen en dingen om je heen bloeien. Zin geven aan je eigen leven.n.

Hoe doe je dat dan? Hoe weet je dat je met de (voor jou) juiste dingen bezig bent? En je je niet hebt laten verleiden of afleiden door alles wat je om je heen ziet, of door wat anderen zeggen?Ik denk dat de ALS>DAN formule prima werkt en thuishoort in Excel. Maar in ons leven is die vaak niet zo helpend. ALS ik dat heb, DAN ben ik gelukkig. Ik zie dat meer als een wens, die we uit spreken in de hoop dat ‘iets’ wat we in onszelf missen of lastig vinden, zomaar ineens door iets of iemand anders (dan onszelf) kan worden opgelost.

De winkels en grote bedrijven spelen hier goed op in, zetten slimme marketing in omdat ze weten dat ons brein zo werkt. We zullen altijd gevoelig zijn voor de korte termijn dopamine shotjes. Een injectie geluk. Een dopamine high, waardoor je je voor even gelukkig(er) voelt. En dat is super, daar moeten we vooral ook lekker van genieten zo af en toe.Maar let op. Want krijgen wat je wilt is NIET zaligmakend. Momentjes van plezier, zijn wat anders dan duurzaam geluk.

En toch koppel ik ‘krijgen wat je wilt’ ook aan langdurig geluk.

Op die manier dat: je iets doet of ervaart wat je écht graag wilde. Iets wat samenhangt met je eigen wensen en verlangens. Maar wat ook in het contact met anderen gebeurt. De dingen waar je op kan verbinden; gedeelde ervaringen. Samen met anderen. En soms ook even alleen. Dingen doen met volledige aandacht, heel geconcentreerd met 1 ding bezig zijn. Je er in verdiepen, er in opgaan. Trouw zijn aan jezelf en jezelf ergens voor inspannen om vervolgens iets goeds te bereiken. Dit wordt ook wel eens ‘in flow zijn’ genoemd. Dat kan je zelf thuis doen, maar dat zie je dus ook op je werk gebeuren. Als je tenministe in een passende rol zit of op de juiste plek. Dan kan je dus wel toetsen door de vraag te stellen of je die momenten op je werk voldoende ervaart.

Er zijn dus een aantal elementen die bijdragen aan tevredenheid en duurzaam geluk:

  • Je inspannen om iets te bereiken (iets bijdragen)
  • Daar de tijd voor kunnen nemen om dit op jouw manier en goed te kunnen doen (flow)
  • Verrijkende sociale contacten (onderdeel zijn van een geheel)

Anders dan de plezier momenten die gevoed worden door dopamine shots, verhogen deze dingen namelijk het serotonine gehalte in je hersenen. En dat gaat een stuk langer mee 😉

Groeten Jacklin


REFLECTIE

Nu is er voor geluk, juist omdat het voor iedereen en in elke situatie anders is, niet een waarheid. Maar er zijn in de afgelopen jaren wel verschillende elementen van geluk wetenschappelijk onderzocht. Ook in de literatuur en filosofie zijn er wel wetmatigheden over te benoemen. En daar zijn dit wat losse elementen van, vrij vertaald door mij. Misschien een goed begin om eens te onderzoeken: Hoe is het met die 3 peilers voor jou gesteld?

Herken je ze in jouw leven en zijn ze lekker in balans? Good for you, dan zit jij op die gebieden waarschijnlijk lekker in je (werk)vel.Heb je het idee dat je op bepaalde vlakken nog wel wat winst kan behalen? Wat zou dan een eerste stap kunnen zijn die je – zelf – vandaag al kan zetten?

Kan je er hulp bij gebruiken om zaken helder te krijgen? Of wil je het liever niet alleen doen? Stuur me dan een bericht voor meer informatie over persoonlijke coaching of deelname aan een groepstraining. Of plan direct een vrijblijvend 1-op-1 kennismakingsgesprek bij me in: mail@metjacklin.nl

Jacklin stelde scherpe vragen en hield me op subtiele en prettige wijze een spiegel voor over mijn woordkeuzes of bepaalde patronen die ik (on)bewust herhaal. Ze hielp me hiermee nieuw inzicht te geven in hoe mijn zienswijze en keuzes tot een andere mindset kunnen leiden. De coachingssessie an sich (al voelde het zeker niet geforceerd) maakt dat het voelt alsof ik me in een serieuze manier naar mezelf moet gaan kijken of er iets mee moet gaan doen. Jacklin is een hele fijne gesprekspartner die het – soms confronterende en met regelmaat zwaarwichtige - proces van ontdekking luchtig maakte en ook met veel gevoel van humor, die ik van haar gewend ben. Ik raad haar coachingdiensten aan aan iedereen die vastloopt in werk of privé situaties en die een sparringpartner zoekt die andere invalshoeken kan belichten, waardoor ze geholpen zijn met nieuwe handvatten om zelf aan te slag te gaan met hun vraagstuk. En het is sowieso verhelderend!

Linda I.

Creative Content specialist