Veranderen

Goede voornemens? Het gaat erom wat we in de tussentijd doen…

27 november 2012

En dan ineens op een zaterdagmiddag, voor de deur van de Albert Heijn, was het daar: decembergevoel-AAN! De verlichting in de bomen, de regen, of juist het moment dat je nog even snel wat dingen haalt die je vergeten bent. Ik weet niet precies wat het was, maar ik voelde een glimlach van binnen. De kerstkransjes en speculaaspoppen vielen me ineens meer op dan de dag ervoor. Zo werkt dat dan met hersenen, dus ook met die van mij. Nog voordat ik de fruitafdeling passeerde, was mijn hoofd al bij oud & nieuw en ging van vuurwerk naar de mogelijke kater en eindige vervolgens bij goede voornemens. ‘Oh ja, die moet ik dan dus ook verzinnen.’ Eerst nu de boodschappen…

Het was ineens alsof de decemberliedjes harder dan voorheen door de systeemplafond speakers klonken. Zouden alle bazen van supermarkten, elk jaar, precies dezelfde december-hits cd in hun schoen krijgen met daarbij een briefje waarop staat: “Als je deze CD niet op repeat afspeelt tot aan nieuwjaar, dan moet je volgend jaar mee naar Spanje.”?

Zouden ze zich voornemen om die instructies dan maar op te volgen, want mee naar Spanje??? Het is daar wel mooi weer enzo, maar wat er daarna gebeurt daar zijn we niet zeker van. Daarnaast: als die man dat zegt, dan moeten we dat maar aannemen, hij doet het al jaren, is veel ouder en wijzer en weet precies hoe het hoort toch?

Iets voornemen? Hoe werkt dat dan?

Ik denk terug aan eerdere jaarwisselingen en welke goede voornemens van mezelf of van anderen me zijn bijgebleven, en ik kom tot de conclusie dat dat er maar weinig zijn. Op zoek met Google zie ik dat er veel lijstjes zijn en ook ik heb de afgelopen tijd mensen naar goede voornemens gevraagd. Ik kom tot deze top 10:

1. Afvallen

2. Minder druk maken, minder piekeren

3. Meer sporten/bewegen

4. Beter voor mezelf opkomen

5. Meer tijd besteden met familie en vrienden

6. Meer genieten van het leven

7. Iets goeds doen voor de wereld

8. Alles op orde krijgen

9. Vrijwilligerswerk doen

10. Iets nieuws leren

Waarom is het zo’n ‘ding’? Dat denk ik wanneer ik er naar kijk… Ik suggereer niet dat goede voornemens in elke situatie eenvoudig te realiseren zijn, maar zie wel dat bovenstaande top 5 niet onmogelijk zijn.

Hoe komen we tot die goede voornemens?

Is het omdat mensen, situaties, standaarden en ‘de wereld’ ons zeggen dat bepaalde dingen niet goed zijn(of anders gezegd: niet goed zouden zijn) en we het daarom moeten veranderen?

Als ik een lijstje met goede voornemens zou maken voor mijzelf, op basis van dingen die niet goed zijn, dan zou dat in de top 5 zeker zeggen dat ik eerder naar bed zou moeten gaan. Ondanks dat ik me bewust ben van de effecten van minder slaap en de winst voor lichaam en geest van een langere nachtrust, zou het toch niet het eerste zijn wat ik zou doen. Zoals ik het zie ligt het ergens daar, waardoor je volgend jaar tot de conclusie kan komen dat je ‘goede voornemens’ van vorig jaar nog steeds open staan en je ze klakkeloos weer doorplaatst.

Omdat ik even geconfronteerd wil worden met de definitie van ‘voornemens’, bezoek ik Van Dale. Dit is wat daar staat:

1 voor·ne·men (werkwoord; nam zich voor, heeft zich voorgenomen) het plan hebben om 2 voor·ne·men (het; o; meervoud: voornemens) plan

Nee, ik voel er niets buitengewoons bij wanneer deze woorden voor mijn neus staan.

Wat wil jij doen?

En dan ineens een op dinsdagavond, achter een laptop, was het daar: Ik heb niet zo veel met deze ‘goede voornemens’ dan ik misschien eerder wel eens dacht. De kop van een artikel die voorbij schoot op de startpagina (waar ik nooit naar kijk maar welke op mijn scherm verschijnt omdat ik niet de moeite nam vorige week na een update deze standaardinstelling te wijzigen), de nieuwe agenda waar ik zojuist (nu nog heel erg netjes) wat afspraken voor het nieuwe jaar in schreef of juist omdat ik zelf aan iemand vroeg; ‘Wat wil jij dit jaar zeker nog doen?’. Ik weet niet precies wat het was, maar ik voelde een glimlach van binnen.

Ik hou van zaken plannen, controle is mij zeker niet vreemd, ik weet wat het maakt dat ik nog nooit gestopt ben met roken en onderstreep hierbij dat het zeker goed is om een plan te hebben… maar het gaat erom wat we in de tussentijd doen!

(ja, die quote ik uit ‘Alles is liefde’ dat mag in december)

Update December 2018 >>

Wat ik in 2012 schreef is nog steeds geldig! Een kleine noot van de redactie:

Jacklin stelde scherpe vragen en hield me op subtiele en prettige wijze een spiegel voor over mijn woordkeuzes of bepaalde patronen die ik (on)bewust herhaal. Ze hielp me hiermee nieuw inzicht te geven in hoe mijn zienswijze en keuzes tot een andere mindset kunnen leiden. De coachingssessie an sich (al voelde het zeker niet geforceerd) maakt dat het voelt alsof ik me in een serieuze manier naar mezelf moet gaan kijken of er iets mee moet gaan doen. Jacklin is een hele fijne gesprekspartner die het – soms confronterende en met regelmaat zwaarwichtige - proces van ontdekking luchtig maakte en ook met veel gevoel van humor, die ik van haar gewend ben. Ik raad haar coachingdiensten aan aan iedereen die vastloopt in werk of privé situaties en die een sparringpartner zoekt die andere invalshoeken kan belichten, waardoor ze geholpen zijn met nieuwe handvatten om zelf aan te slag te gaan met hun vraagstuk. En het is sowieso verhelderend!

Linda I.

Creative Content specialist