Aandacht

Meer aandacht voor aandacht.

22 februari 2022

Mindfulness gaat over de bewustwording van gevoelens, gedachten en het lichaam. En om de interactie tussen die drie. Noem het hoe je wilt hoor. Maar dat we er allemaal mee te maken hebben in ons leven is een feit. Ieder op een eigen manier…

Mindfulness is geen medicijn voor mentale kwetsbaarheden of (chronische) ziekten. Wel blijkt uit verschillende onderzoeken dat het vergroten van je aandacht van toegevoegde waarde is bij herstel en ontwikkeling, op allerlei gebieden van je leven.

Dat gaat niet enkel om een ‘Zen momentje’ of een handeling waar je dan heel nauwgezet weer mee aan de slag moet gaan (dus het DOEN), maar juist om het effect van meer aandacht voor de aandacht. En daardoor (eerder) beter handelen voor jezelf. Als levensstijl, als gewoonte. Iets wat (op den duur) vanzelf gaat. Daarvoor hoef je niet op een matje te gaan zitten hoor. Al mag dat natuurlijk wel.

In dit artikel is te lezen over onderzoek naar de helpende effecten/therapeutische inzet van Mindfulness. Voor wie daar graag iets meer over wil weten.

PS: vergeet niet om vandaag even minimaal 1,5 minuut uit het raam te staren thuis of op je werk. Magic!

Jacklin stelde scherpe vragen en hield me op subtiele en prettige wijze een spiegel voor over mijn woordkeuzes of bepaalde patronen die ik (on)bewust herhaal. Ze hielp me hiermee nieuw inzicht te geven in hoe mijn zienswijze en keuzes tot een andere mindset kunnen leiden. De coachingssessie an sich (al voelde het zeker niet geforceerd) maakt dat het voelt alsof ik me in een serieuze manier naar mezelf moet gaan kijken of er iets mee moet gaan doen. Jacklin is een hele fijne gesprekspartner die het – soms confronterende en met regelmaat zwaarwichtige - proces van ontdekking luchtig maakte en ook met veel gevoel van humor, die ik van haar gewend ben. Ik raad haar coachingdiensten aan aan iedereen die vastloopt in werk of privé situaties en die een sparringpartner zoekt die andere invalshoeken kan belichten, waardoor ze geholpen zijn met nieuwe handvatten om zelf aan te slag te gaan met hun vraagstuk. En het is sowieso verhelderend!

Linda I.

Creative Content specialist