Uitdagen

Museumdag.

21 december 2012

Vandaag leerde ik een nieuw woord. Ik hou sowieso van nieuwe woorden. Meestal zijn ze wat bijzonder, uit een vreemde taal of in elk geval laten die je even nadenken over de betekenis voordat je ze kunt plaatsen. Dit keer was dat anders. Het was namelijk niet zo’n vreemd woord. Het ging meer om de betekenis…

Beboeken

Binnen no time vind je op het internet wat een woord betekent. Ooit werden hier boeken op nageslagen. Het enige woordenboek dat niet op de verplichte lijst van school stond, was het ‘vreemde woorden’ boek van Prisma. Ook het enige wat ik écht effectief heb gebruikt.

Anders dan alle andere woordenboeken. Waarin ik met potlood spiekbriefjes schreef en deze vervolgens vergat te gebruiken. Omdat ik ze na het schrijven niet echt meer nodig had. Het woord dat ik vandaag leerde bleef me bij, zonder dat ik het opschreef, zelfs nu het niet eens ‘vreemd’ woord was.

Het raakt je of niet, je staat even stil of je loopt door.

Museumdag. Een soort uitje dat verplicht was op school met HubbaBubba & TopDrop in de bus. In elk geval een dag verzekerd van een hoog ‘exploring life’ gehalte. Museumdag. De dag waarop ik met iemand, onze big 5 musea van Amsterdam bezocht. Onder het mom van ‘alle facetten’ van de stad goed benutten. Om het direct goed te doen én in 1 dag: met iAmsterdam card. Waardoor je soms door een andere ingang naar binnen mag. Dat is dus goed. Dan hoef je niet in de rij.

Het boeide me uitermate hoe sommige mensen enorm lang, met gekruiste handen op de rug en voeten tegen elkaar voor een schilderij kunnen staan en écht met aandacht ernaar kijken. Ik heb dat geprobeerd. Het zag er best goed uit, maar het werkte niet voor mij. Op de bovenste verdieping was een tijdelijke collectie uit 18nogwattes. Op deze verdieping een lange rij toeristen. Bij deze combinatie ben ik dus weg en kom ik graag een keer terug. Ik heb niet zoveel met wachten. Vind musea en tijdelijke collecties erg fascinerend. Is dit hoe musea werken? Je scant en vindt het mooi of niet, het raakt je of het raakt je niet, je staat even stil of je loopt door?”

Museumdag?

PLING “Museumdag?” Daar stond het. Als herinnering op een telefoon. Dat nieuwe woord wat mijn aandacht trok. Nog meer toen de reactie was: “Ja, dat is.” Ik dacht dat het iets met de Maya’s te maken had. Vandaag is het namelijk 21 december 2012 en over deze dag zal vast iets in een museum van Maya’s geplaatst worden. Ik wist natuurlijk dat dat niet waar was, maar het klonk gewoon erg logisch.

Toen ik net mijn tanden stond te poetsen dacht ik terug aan het woord. Het komt uit het boek ‘The big five for life’ (John P. Strelecky). Een mensenleven duurt in de westerse maatschappij gemiddeld zo’n 28.200 dagen.

Als je elke dag vast zou leggen: wat je hebt gedaan, hoe je je voelde, met wie je de dag door bracht, wat je hebt beleeft. En we zouden aan het einde van je leven een museum bouwen over je leven. Wat krijgen we dan te zien tijdens een rondleiding door jouw museum?

Een voorbeeld: Er hangt in jouw museum een uitvergrote foto van een schommelstoel, omdat die kenmerkend was voor je leven. Het gaat er dan om of je deze foto met een goed gevoel tentoonstelt, omdat de schommelstoel voor jou een bijzondere plek was waar je veel ideeën bedacht. Heel anders dan wanneer de schommelstoel uitvergroot in je museum hangt en je zelf ergens denkt: “Tja die schommelstoel, daar heb ik veel tijd in gesleten zonder dat het me echt wat bracht. Achteraf misschien zelfs verloren tijd.” Dit is wat vrij vertaald door mij, maar hiermee denk ik nu zelf terug aan wat ik vandaag deed. Wat ik niet meer terug kan draaien en wat verzameld zal worden voor in mijn museum.

Quality life

Net voor 12.12uur vanmiddag verzond ik een Tweet. Daarin de nieuwjaarskaart van kantoor, die was bezorgd en dus nog nèt op tijd. Daarnaast kregen we van onze directeur een kistje met 2 flessen wijn voor de feestdagen. Basic wijnen van kwaliteit. “Omdat dat is waar het om gaat.” Dat vond ik mooi. Toch besefte ik bij thuiskomst dat ik een zwaar object miste. Ik had de wijn op mijn bureau laten staan. De wereld was niet vergaan. Ik leerde zelfs een nieuw woord. Niet moeilijk, toch best bijzonder omdat het je even laat nadenken over de betekenis voordat je het kan plaatsen. Ik dacht na over een quote die ik een paar jaar geleden opschreef en ik later bij iemand op een toilet terug zag, omdat hij daar op was gehangen.

The only way to live a quality life, is to take full responsibility for every aspect of it! “Ja, dit was voor mij een museumdag!” Ik zette de tandenborstel weg en glimlachte. Morgen ga ik de wijn ophalen. Omdat er vast voordat ik donderdag weer op kantoor ben, een museumdag tussen zit. Dat verdient dan een proost met een goed glas wijn. En als het niet zo is, is er op zijn minst dan wél goede wijn!

Ik ging de deur uit met iets waar ik in de komende weken mee aan de slag kan gaan. Jacklin begrijpt dat ik het nodig heb om bezig te zijn met het geleerde, zodat ik niet in dezelfde sleur blijf.

Sandra

Marketingmedewerker