Communiceren

Niets is wat het lijkt

28 oktober 2023

“Empathie is de kunst om je echt in te leven in de ander. Om begrip te hebben voor hun gevoelens en perspectieven, en dat begrip te gebruiken in je (inter)actie tussen jou en de ander.”

In de complexe dans van menselijke interacties, ontmoeten we mensen met hun eigen unieke verhalen en ervaringen. Alles wat hen gevormd heeft, draagt bij aan de manier waarop ze reageren in een bepaalde situatie.

Elke interactie roept – vaak onbewust – vanalles op. 😃😤😞 In een split second kan de mix van eerdere ervaringen, gedachten en gevoelens onze reacties beïnvloeden.

Het is vaak lastig om dat te ontrafelen.
Om het te herkennen
middenin de snelheid van de dagelijkse gang van zaken.

We reageren in de meeste gevallen op basis van onze eigen ervaringen en gevoelens, zelfs als we anders zouden willen reageren. Dat is heel menselijk en dus normaal 🙌

Je kan iets zeggen (of doen) dat voor jou juist voelt, maar de reactie van de ander kan allerlei verschillende reacties opwekken; van een prettig gevoel en vreugde tot aan ongemak of zelfs het gevoel dat je er even door blokkeert. En vice versa…

🎒 Bedenk ook dat iedereen altijd reageert vanuit hun eigen ‘pakketje’. En dat dat anders is dan dat van jou.

⏸ Zelfs als je een reactie van een ander niet volledig begrijpt, kan je ervan uit gaan dat iedereen het in principe goed bedoelt. Dus, de volgende keer dat je wilt reageren, of wanneer iets niet soepel verloopt oordeel dan niet te snel.

👟 Probeer je in te leven in de ander en bedenk hoe het zou zijn om in hun schoenen te staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat dingen vaak niet zijn wat ze op het eerste gezicht lijken.

Eigenlijk heel vaak niet…

Het loont dus
om daarover na te denken.
En het verbindt zelfs
als je erover in gesprek kunt gaan.

🙋‍♀️ De dingen zijn vaak heel anders (van binnen) dan wat je (aan de buitenkant) ziet. Hoe zou het zijn als we soms even stil gaan staan, nieuwsgierig zijn naar onszelf en de ander & een extra vraag stellen, voordat we tot een oordeel over gaan?

– Jacklin –

#empathie #bewustwording #gedachtes #gevoelens #gedrag #gewoontes 📝 van (en met) eigen hand dus zonder gebruik van chatGPT 📸 Maria Heijdendael

PS: Naast dat je in het contact met de ander bezig bent, moet je ook niet vergeten om mild te zijn voor jezelf. Oordeel niet te snel over jezelf, want ook jij handelt vanuit jouw eigen ervaringen en perspectief. We zijn allemaal uniek. Dat is soms gewoon even ontzettend lastig. En tegelijkertijd is dat dus ook supermooi. En verrijkend 😊 Remember that!

Jacklin stelde scherpe vragen en hield me op subtiele en prettige wijze een spiegel voor over mijn woordkeuzes of bepaalde patronen die ik (on)bewust herhaal. Ze hielp me hiermee nieuw inzicht te geven in hoe mijn zienswijze en keuzes tot een andere mindset kunnen leiden. De coachingssessie an sich (al voelde het zeker niet geforceerd) maakt dat het voelt alsof ik me in een serieuze manier naar mezelf moet gaan kijken of er iets mee moet gaan doen. Jacklin is een hele fijne gesprekspartner die het – soms confronterende en met regelmaat zwaarwichtige - proces van ontdekking luchtig maakte en ook met veel gevoel van humor, die ik van haar gewend ben. Ik raad haar coachingdiensten aan aan iedereen die vastloopt in werk of privé situaties en die een sparringpartner zoekt die andere invalshoeken kan belichten, waardoor ze geholpen zijn met nieuwe handvatten om zelf aan te slag te gaan met hun vraagstuk. En het is sowieso verhelderend!

Linda I.

Creative Content specialist