Communiceren

10 vragen. Van een ‘shut down’ naar een onderhoudend gesprek.

24 maart 2020

Wanneer ons brein overuren maakt door alles wat we lezen, wat wordt gezegd of wat we moeten doen, helpt alles wat erbij komt dan vaak niet echt. We hebben dan wel ‘iets anders aan ons hoofd’. Juist dat zijn de momenten waarin we een ‘shut down’ kunnen ervaren. Het is dan ook lastig om ons met iets anders bezig te gaan houden. Juist omdat het ons zo bezig houdt.

Waar velen ineens thuis nog actiever dan normaal bezig zijn met de fysieke gezondheid, mogen we de mentale gezondheid van een organisatie, team of individu (en dan heb ik het net zoveel over thuis als over werk) niet vergeten. Ergens bewust bij stilstaan is minstens zo belangrijk dan straks met energie weer verder gaan. Daarom hierbij vragen voor een bewust gesprek! Met jezelf en/of een ander.

10 vragen

Schrijf ze voor jezelf op of gooi er eens een paar in de (online) groep. Even 1 vraag in een WhatsApp’je als heads-up naar iemand die alleen is. Voer voor een conversatie nu of om achteraf nog eens op terug te kijken.

 • Wat leek eerder zo vanzelfsprekend? Wat mis je nu? 
 • Wat is er nu in overvloed waarvan je eerder niet zo besefte dat dat leuk of belangrijk voor je is? 
 • Ben je in staat om de kwaliteit van je (zakelijke en privé) relaties ook van een afstand te onderhouden? Of nieuwe waardevolle contacten aan te gaan? Hoe ervaar je dat nu? Wat doe je? En wat zou je nog meer kunnen doen?
 • Welke dingen wist je al van jezelf, maar kan je nu echt niet meer omheen? Waar word je mee geconfronteerd? Wat verrast je positief?
 • Welke muziek staat er op repeat op je playlist? Vanwaar deze keuze?
 • Wat houdt je het meest bezig? Wat is daarin je grootste uitdaging? Waar geef je jezelf gemakkelijk(er) aan over?
 • Welke verschillende rollen neem jij dagelijks aan, op je werk en in je privé situatie?
  En welke gedachte of welk gedrag komt ineens in een ander daglicht te staan?
 • Als je voldoende wc rollen (en boodschappen) in stock hebt en je mag nog een keer extra naar de winkel gaan, wat zou je dan (niet noodzakelijk) extra inslaan? Waarom?
 • Welk gesprek zou je zou eigenlijk moeten of willen voeren (met jezelf of een ander)? Wat er maar niet van komt? Omdat je niet goed weet hoe? Of omdat je het spannend vindt of de timing telkens niet juist leek? 
 • Wat neem je jezelf voor om over een tijdje te gaan onderzoeken of doen?

Heb jij nog leuke vragen om toe te voegen aan dit lijstje? Of een andere goede tip die helpt om in deze tijd in verbinding te blijven met elkaar? Mail me, dan zet ik ze erbij!

Ik heb de Focus Your Mind workshop bij Jacklin gevolgd. Het was een super interessante avond waarbij je stil staat bij de dingen die belangrijk zijn voor jou in het leven. Focus op wat écht belangrijk is. Het gaf meer inzicht in waar ik energie van krijg en wat soms onbewust energie vreet. Ik werd vervolgens uitgedaagd om te kijken naar welke keuzes ik maak in mijn werk en leven, en waarom. Jacklin stelt je soms dan net even die ene vraag meer, waardoor het werkt als een wake-up call. Fijn om te horen hoe/wat ik daar vervolgens mee kan doen. Ik ging naar huis met meer inzicht en praktische tips om de komende tijd te reflecteren en iets mee te gaan doen.

Severine Verhallen

Real Estate & Facilities Manager