Uitdagen

Veranderen kost energie.

17 januari 2022

Verandering: een soort van ‘I got this, Lekker bezig, BAM!, Hoppa’- modus’ die dan ineens weer omslaat naar ‘Dit gaat dus nooooit lukken, Hoezo was dit ook alweer een goed idee?!?’ Bij verandering slaat regelmatig de twijfel toe. Waarom zou je dit doen als het helemaal niet prettig voelt? Als het alles in de war schopt én je nu concludeert dat je er eerlijk gezegd misschien eigenlijk dus toch niet zo in gelooft… 

Veranderen kost energie

Soms denk je er zoveel over na dat je eigenlijk geen ruimte meer hebt om nog ‘anders’ te denken. Je draait dan in een gedachtencirkel rond. Dat weet je zelf ook echt wel op dat moment. Maar je kan er niets aan doen, je kan het niet stoppen. Hoe kom je ervan af? 

Soms zijn er zoveel dingen die je wilt en moet doen, dat je precies daardoor even helemaal niets meer gedaan krijgt. Het is te veel, je raakt het overzicht kwijt. Of je zou het wel willen allemaal, en je kan het ook wel. Maar je hebt er simpelweg geen energie meer voor. Het is een berg geworden waar je tegenop ziet. Je hebt geen idee meer hoe of waar je moet beginnen. Dat helpt dan ook weer niet natuurlijk. Je voelde je al even ‘mislukt’ genoeg. En nu heb je ook nog zo weinig energie. Of gewoon vandaag over even geen zin in gewoon. 

Alsof het anderen zo gemakkelijk afgaat. Maar jou niet. Alles kan dan als TE groot of TE veel voelen. Herkenbaar? I know… Veranderen. Maar het kan dus ook anders. Echt! 

Ontwikkelen = groei die geleidelijk aan ontstaat

De dingen veranderen. Juist tijdens een goed gesprek. Ookal voelt het voeren van een gesprek over lastigheden soms spannend aan. En toch is meer dan de moeite waard om het te proberen. Een vriend(in), je buur of iemand waarmee je toevallig in gesprek raakt op straat. Het kan een verschil van dag en nacht maken. 

Uiteindelijk lopen we ALLEMAAL tegen dezelfde dingen in het leven aan. Ok, net iets anders misschien. Maar toch ook veel hetzelfde. En niet allemaal op hetzelfde moment. Juist daarom hebben we zoveel aan het horen van de ervaring van anderen. Zodat we horen (en weer weten) dat we niet de enige zijn die een situatie als deze meemaakt. En omdat een gesprek over de ervaring ook weer (nieuw) inzicht geeft. 

Je zal zien dat jouw ervaringen ook van waarde kunnen zijn voor een ander. Een gesprek waardoor er iets even verandert, waardoor je er wellicht nu ineens iets mee wilt (of kan) gaan DOEN! OK. Opnieuw: Veranderen? Ik zeg liever ONTWIKKELEN! “If you want something you’ve never had, then you’ve got to do something you’ve never done.” Als je iets wilt veranderen, dan zal je daar dus wel ook iets voor moeten doen. Maar dat hoeft niet altijd ‘hard werken’ te zijn. Stap voor stap, een goed begin:

Rust, Focus en Stilstaan

Alle gedachtes en gevoelens maar gewoon laten gebeuren. Hoe lastig dat soms ook even kan zijn. Wat zegt het je? Overzicht biedt inzicht en helpt je om (alleen) de (voor jou) juiste dingen te doen. Wat zou een eerste stap zijn die je wil en kan gaan zetten?  Een professionele Coach kan je helpen om op – de door jou gewenste – koers te blijven. Om over je twijfels en belemmerende gedachten in gesprek te gaan. En daarnaast, gaat het professionele gesprek vooral over je eigenheid, je talenten en je kracht. We kijken samen hoe je die (beter) benut en ontwikkelt! Hoe je vanaf hier, NU, verder wil gaan. 

Even stilstaan. Om vervolgens weer, stap voor stap, verder te gaan. Zo werkt het. Dat is dus heel normaal. You go!

Ik heb de Focus Your Mind workshop bij Jacklin gevolgd. Het was een super interessante avond waarbij je stil staat bij de dingen die belangrijk zijn voor jou in het leven. Focus op wat écht belangrijk is. Het gaf meer inzicht in waar ik energie van krijg en wat soms onbewust energie vreet. Ik werd vervolgens uitgedaagd om te kijken naar welke keuzes ik maak in mijn werk en leven, en waarom. Jacklin stelt je soms dan net even die ene vraag meer, waardoor het werkt als een wake-up call. Fijn om te horen hoe/wat ik daar vervolgens mee kan doen. Ik ging naar huis met meer inzicht en praktische tips om de komende tijd te reflecteren en iets mee te gaan doen.

Severine Verhallen

Real Estate & Facilities Manager