People & Culture

Jouw plek in het (werk)systeem.

9 februari 2022

Hoe jij de wereld beleefd wordt bepaald door jouw herkomst, je eigen familiesysteem. De invloed van jouw familiesysteem op jou gaat vaak enkele generaties terug. Wat jij in je persoonlijke systeem ervaart, maakt jou. En dit neem je daarom ook mee naar je werkplek. Met andere woorden: hierdoor kom je je persoonlijke thema’s altijd tegen in je werkleven. Al is dat weer een heel eigen en ander verhaal. Maar in de werk-context wel relevant, omdat dit je iets kan zeggen over wat jij in bepaalde situaties op het werk doet, hoe je reageert en waarom je dit doet.

Het organisatiesysteem

Vervolgens krijg je dus – met jouw eigen persoonlijke pakketje – te maken met het organisatiesysteem. Waar je binnen dit systeem invloed op hebt als persoon heeft vaak te maken met o.a. je positie; hoeveel ervaring heb jij in dit werkveld, hoe lang ben je al aan de organisatie verbonden, wat is jouw bijdrage aan het resultaat van het bedrijf etc.. Dit soort dingen zijn – of we nu willen of niet – van grote invloed op waar jij invloed op hebt, of kan krijgen. En waarop dus ook niet. De dingen zijn iets geworden door de hele geschiedenis. En ze zijn nou eenmaal georganiseerd zoals ze vandaag de dag georganiseerd zijn. 

Het goede nieuws is dus dat je hier je voordeel mee kan doen!

Meer zicht krijgen op het organisatiesysteem (hier niet te verwarren met het organogram) en de werking van systemen, kan helpen om niet te veel bezig te zijn met (en dus geen energie te verliezen aan) de dingen waar jij geen invloed op hebt binnen een organisatie.

Wel kan je altijd in gesprek op zoek gaan naar waar jij wel invloed op hebt in dit grotere geheel vanuit jouw rol. Of waar je door ontwikkeling of verandering in de toekomst invloed op kan krijgen. En je kan voor jezelf bekijken waar jij in jouw rol (wellicht dus ook onder invloed van je eigen persoonlijke historie en persoonlijke leven) vaak ongewild toch telkens tegen bepaalde dingen aan blijft lopen. Zodat je met de – voor jou – juiste dingen aan de slag kan gaan voor je eigen persoonlijke/professionele ontwikkeling.

Dat brengt altijd meer werkplezier en energie. En dat werkt dan vervolgens ook altijd door in jouw rol en binnen de organisatie. WIN-WIN dus jouw persoonlijke ontwikkeling. Voor jezelf & voor de organisatie! 

Als je kijkt naar waar jij nu staat, wat zou jij dan willen ontwikkelen?

Jacklin is een energiek persoon, daadkrachtig in haar aanpak en werkwijze, met een scherp oog. Eerst de vraag en uitdaging helder hebben en het hierover eens zijn. Dan strategie uitzetten en bouwen. En ondertussen zaken signaleren, partijen bij elkaar brengen en proces bewaken zodat het doel wordt bereikt. Kortom. Een topper en aanwinst en bovendien een zeer aangenaam mens in de samenwerking. Waarom? Omdat ze respectvol en helder communiceert, tegelijk professioneel is en doorlopend plezierige communicatie als middel inzet om doelen te bereiken.

Mirjam Lamark

Eigenaar en Adviseur bij thermieq