People & Culture

Wanneer iemand over je grens gaat; ongewenst gedrag? intimidatie?

31 oktober 2023

Soms kan iemand over je grens gaan. In sommige situaties is dat duidelijk. Maar het kan ook onduidelijk zijn. Dat iets sluimerend gebeurt, waardoor je je afvraagt: “Ligt dit nou aan mij? Of klopt hier iets niet?”

—————————————-

“Ik vind het gewoon niet ok hoe die persoon doet. Het voelt niet prettig als hij/zij zo doet, ik kan er echt buikpijn van krijgen als ik op werk iets met die collega moet doen. Ik heb er wel eens aan gedacht om me ziek te melden, in elk geval ontwijk ik die persoon nu gewoon zo veel mogelijk.

Ik durf er ook niet over te beginnen. Er was ook geen echt concreet incident ofzo. Zo erg is het eigenlijk dan misschien ook niet.”

—————————————-

😓 Situaties op de werkvloer en in de samenwerking & communicatie, kunnen voor medewerkers onprettig of onveilig aanvoelen. Zoals in dit (fictieve) voorbeeld van intimidatie. Maar wat kun je eraan doen?

🤝 Wist je dat? >> In gesprek met een vertrouwenspersoon gaat het niet zozeer om waarheidsvinding. Het belangrijkste is dat je iemand hebt bij wie je terecht kunt, of je nu hulp nodig hebt bij het melden van een probleem, het zoeken naar oplossingen, of gewoon een luisterend oor.

💼 Hoe werkt het dan? Als medewerker kun je zonder toestemming direct contact met de VP opnemen, zodat het gesprek vertrouwelijk en discreet blijft. Gesprekken worden niet gedeeld met leidinggevenden of management, maar een VP kan wel advies geven aan het bestuur en management om problemen aan te pakken.

Het gesprek aangaan

Het is niet niks en vaak een hele stap om iemand te bellen en te spreken over ongewenst of grensoverschrijdend gedrag. Daarom deel ik zo nu en dan een post waarin ik daar iets over schrijf. Zo hoop ik je er iets beter over te informeren. En daarmee bij te dragen aan het verlagen van de drempel om het gesprek aan te gaan wanneer je ergens tegenaan loopt. Ook zie ik namelijk ook zeker een positieve ontwikkeling; dat medewerkers eerder aan de bel trekken als er iemand is bij wie ze een verhaal kwijt kunnen.

Heb je vragen? Aarzel niet om een bericht te sturen! 💬

– Jacklin –

#LuisterendOor #VeiligeWerkomgeving #MentaalWelzijn #Communicatie #Organisatie #HR #Coaching #Vertrouwenspersoon #metJacklin
📷 Blake Cheek on Unsplash 📝 van mijn website >> chatGPT >> sommige stukken weer herschreven, lekker samenwerken en experimenteren :))

Aan het einde van elk gesprek eindigde ik met een opgelucht en goed gevoel. Zelfs als het telkens toch ook oncomfortabel voelde voor mij om alles te vertellen, wist Jacklin mij op mijn gemak te stellen en er een positief en productief gesprek van te maken.

Stijn

Ontwerper